Переглядаючи різні музичні (і псевдомузині) сторінки, ресурчи, блоги, часто натрапляю на спиский/рейтинги/ранкінги українських гуртів. Це, однозначно, тільки тішить мої очі і радує душу. Проте, не завжди я погоджуюсь із матеріалом, який там пропонують для ознайомлення. Саме тому вирішила і свої “5 копійок” вставити.

Зустрічайте мегасуб’єктивний перелік українських виконавців і гуртів, які презентували у 2017 році цікавий матеріал і чимось мене зачепили 🙂

З’явився щоправда, ще один критерій відбору – одобрення Френка, який час від часу зривався з місця і втікав, але інколи ближче підсувався до динаміка і слухав годноту. Тому весь список – апрувд бай Френк.

ZWYNTAR

Дарк-кантрі гурт з Києва, який приголомшує звучанням і міксом американського вестерну з українськими мотивами. Банджо і казу – інструменти, що…хм…зовсім трішки характерні українській музиці та незвичні для пересічних слухачів/ок, в україномовних піснях гурту звучать на диво органічно. Навіть не пам’ятаю, як саме натрапила на гурт, але точно знаю, що першою почула і вивчила “На болоті”. А які вони вживу! Тому раджу послухати і проникнутись фолковим звучанням києвлян/ок.

Small Depo

“Танцевальная музыка мне очень нравится” (Буерак) – тільки так можна описати мій стан під час їх концерту наприкінці 2017 на Фредра. Якісний і драйвовий столичний пост-панк, що допомагає вивільнити свої емоції, піддатись ритму і захопитись рифами.

On the Wane

Вже довгий час, як заходять. Певно, ще довго заходитимуть. Круто, що гурт стрімко розвивається і знаходить для себе нові відтінки і ніші. Порівнюючи з матеріалом кількарічної давнини можна говорити про шифт від чіткої пост-панковості до нойзу, але це тільки на користь творчості команди.

The Hypnotunez

Бо до біса свінгові. Гурт має свій стиль і манеру виконання у жанрі, якого дуже не вистачає ураїнській незалежній музичній сцені. Харизматичний вокал та тексти, які розповідають цілі історії, заворожують і затягують у вир музики і шаленого танцю. І так, теж чула їх вживу.

Postman

Слухаєш треки і не віриш їх звучанню. Не віриш своїм вухам. З перших акордів охоплює нестримне бажання зібрати в наплічник речі і застопити на край світу, де тепло-тепло і море омиває твої босі стопи. Туди, де сонце вказує напрям, а зірки співають колискові. На край світу, де ти почуваєшся героєм Кракауера і шукаєш єднання з природою.

Люсі

Бо “досить, наш рай вже горить” – гімн весни. І не тільки. Гурт став для мене справжнім відкриттям минулого року. Чудовий біт, мелодичні тексти та самобутній стиль проекту спонукає хотіти більшого. Великий плюс – змістовні і метафоричні україномовні тексти, які підспівуєш, сама того не усвідомлюючи.

ME`LERON

Гурт з Полтави, який виконує психоделічний рок. Успішно, як а мене. Відкрила їх наприкінці 2017 і жалію, що не зробила цього раніше. Гітарні рифи поєднуються з дещо різким вокалом, що надає музиці динамічності і драйву, прицьому зайвий раз не напрягаючи слухачів\ок. І слухати їх, звісно, варто під чіловий настрій.

The Dark Wood

Заберіть мене на рейв у темний ліс…хм… так прийменник “у” можна спокійно пропустити.
Більше не хочу коментувати. Тільки танцевать під луной.

Signals Feed The Void

Інтригуючий гурт. Відчувається жага до експериментів, однак чітко прослідковується суміш інді та психоделіки. Ну і вокал – він ніби проводить нас через хитросплетіння інструментальної частини, інакше заплутаєшся) Ще один крутий україномовний гурт.

LATEXFAUNA

Ну сімпатічні ж. І літні. На інді-мелодії гармонійно лягають суржикові куплети і надають пісням особливого шарму. Вони легкі і танцювальні – хочеться взяти пляшку або лонг і танцювати до самого ранку. Підкупили живими виступами (побувала на двох), тому що лайви краще студійників передають настрій і створюють Австралійську атмосферу.

SEMMAR

Світлі інді-біти у поєднанні з україномовними текстами створюють ненапряжний грув. Це музика, під яку хочеться гуляти вечірнім містом і, навіть, якщо піде дощ, ти не відкриватмеш парасолю, а просто насолоджуватимешся синергією миті і звуку. Вони прості, без зайвого пафосу і для сутінкових роздумів.

Бонус
Олексій Дьячков

Для поціновувачів\ок. І без коментарів