Привіт. Я Діана і мене цікавить питання сталого розвитку.

Починаючи свій пост із трансформованої фрази “Мене звати так і так, я алкоголік”, я не чекаю у відповідь оплесків та слова “Привіт”. Я чекаю на розуміння, схвалення і підтримку, але не у ставленні до своєї особи, а відносно самого поняття. Зверніть увагу, наскільки часто поняття “сталий розвиток” з’являється у вашому лексиконі – якщо не повсякденному, то хоча б професійному. Чи часто ви читаєте дане поєднання слів у газетах і журналах, чуєте в новинах, та й, зрештою, оперуєте ним? Можу побитися об заклад, що більшість активного населення частенько апелює до нього. Але – чи всі знають і розуміють його значення?

Після довгих роздумів над цим питанням, я зробила для себе висновок, що сама не повністю розумію його. Тому записалась на онлайн-курс із основ сталого розвитку і розпочала самоосвітній процес. І ось що з цього вийшло.

Сталий розвиток – центральний концепт нашого з вами тисячоліття. Він є, з однієї сторони, своєрідним світоглядом, а з іншої – методом подолання глобальних проблем людства. Тобто, дане поняття є не тільки причиною, яка спонукає діяти, але і метою, яку ми повинні досягнути.

Також поняття сталого розвитку є шляхом розуміння взамопов’язаності викликів у сучасному світі. Тобто, задля його досягнення всі ми повинні думати зразу в чотирьох вимірах цього своєрідного “пазлу”:

– економічний розвиток;

– суспільний розвиток;

– природа/навколишнє середовище;

– політика/врядування.

Таким чином, сталий розвиток – це не просто слова, якими можна прикрасити свій монолог про те, як світ котиться все глибше в прірву, а є шляомх розв’язання наших проблем, способом світобачення.  Дана концепція спонукає подивитися на світ через призму холізму, тобто, розвиваючи економіку у всіх частинах світу ви будете підтримувати розвиток світової спільноти та окремих суспільств; суспільні групи, які перебувають на вищому щаблі розвитку переходять, скажем так, на “новий левел”, коли окрім потреб двох нижчих рівнів піраміди Маслоу починають думати глобальнішими поняттями, до яких входить і захист природи та врядування; натомість безпечне природнє середовище вносить свій вклад як у економічний, так і у суспільний розвиток, а влада та політика, як основні кити світового порядку, регулюють взіємовідносини у інших названих вище сферах. Ось така павутинка виходить, шановні.

Насправді все просто – під поняття сталого розвитку можна вкладати будь-які значення, але основа залишиться незмінною – рівність, стабільність, добробут. Сталий розвиток – це взаємозалежність усіх світових процесів, що є необхідними для життєдіяльності, тому основними вимірами співпраці у недалекому нашому майбутньому повинні стати:

1. Інклюзивний соціальний розвиток.

2.Інклюзивний економічний розвиток.

3. Сталість природного середовища.

4. Мир та безпека.

Через часті розмови про сталий розвиток, це поняття стає частиною наших буденних справ та текстів, його сприймають як органічну частину нашого з вами життя, хоча дане питання має розглядатися окремо. Населення планети Землі не повинно зараз розпорошувати свою увагу на деталі розв’язання окремих проблем, а розпочати зміни із постановки одного-єдиного запитання: “Як сталий розвиток може стати нашою основною метою?”. Тільки такими зусиллями ми збудуємо фундамент для нашого безпечного існування.

 

П.С. Із покращенням розуміння деяких процесів та питань, я сподіваюсь активніше долучатися до онлайну-курсу, організованого УМКА, завдяки якому. зокрема, я не тільки дізналася багато нового як про світові і внутрішні кліматичні тенденції, але змогла зацікавити і друзів та знайомих поглибити свої знання у цій сфері.

Human-Rights-Equality-Sustainability-Chart1