Питання ґендерної (не)рівності століттями стоїть на порядку денному кожного суспільства, проте до вирішення його країни підходять по-своєму. Радше, не країни, а їхнє населення. Саме воно формує державу як таку, показуючи напрямок розвитку цього інституту.

Так от, перебуваючи поза межами України (Німеччина, Франція, навчання в Латвії), маю сказати, що ставлення до жінок всюди різне, але за загальними рисами має щось спільне. Можливо, основою є ті напів-міфічні “європейські цінності”, вроджені кожному громадянину ЄС. Хоча, не думаю. Цінності, якими ми керуємося в нашому житті, даються нам апостеріорно, тобто, із пізнанням, досвідом,впливом. Найважливіший вплив на формування світогляду має наше виховання, особливо змалечку. На мою думку, саме перші роки нашого життя та оточнення, в якому ми робимо перші кроки і говоримо перші слова, має найбільше значення у фомуванні людського в особистості.

Одним із аспектів виховання є і ґендер – тобто, пояснення маленьким дівчаткам і хлопчикам “хто є хто”, і якщо батьки на питання, “Чому дядя досягнув такого успіху в житті?” відовідають “ВІін чоловік, так і має бути. А ти продовжую носити сукенки”, то як можна описати розвиток такої дитини? Звісно, формування особистості продовжуватиметься і у більш зрілому віці, але ця команда зберігатиметься у підсвідомості та впливатиме на вчинки.

Отже, чому питання суспільної (не)рівності стоїть так гостро? Бо воно закорінено у нашій підсвідомості, що вказує нам те чи інше бачення “правильного” життєвого поступу. Кожен має право вирішувати, як йому визначати роль жінки/чоловіка у суспільстві, але керуватися застарілими віровченнями та кліше у нашому глобалізованому світі не потрібно. “Європа” відмовилася (хоча б частково) від цього бачення і рухається вперед. Співпадіння? Не думаю.

І, підсумовуючи сказане вище, хочу висловити своє бачення цього питання.

Жінка – опора суспільства, однак на жінку-лідера в нашій країна продовжують дивитися з неприхованим скепсисом. Треба змінювати цю поведінку, тому що місце жінки не поряд з чоловіком, а на одному рівні з ним.